Najlepší zákusok je klobása … toto počúvam často od pánskej časti populácie. Nájsť ale dobrú klobásu v obchode je niekedy dosť náročné – jedna je suchá, druhá málo pikantná, ďalšia nemá tú dobrú vôňu,… a tak to ide ďalej a ďalej.
Čo tak skúsiť urobiť si klobásu doma? Ak ju chcete vyúdiť, isto sa nájde niekto známy, ktorý má k dispozícii udiareň.
Do klobás ide poväčšinou odrezkové mäso zo zabíjačky – preto niektoré klobásy sú mäsitejšie, niektoré mastnejšie. Keďže väčšina z nás nemá možnosť robiť zabíjačku treba navštíviť mäsiarstvo a základné suroviny si zaobstarať tam.
Takže…ako na to
Suroviny
Bravčové mäso
- 4kg krkovičky
- 1 kg bôčiku
Táto kombinácia je najvhodnejšia – do klobásy potrebujete chudé, ale aj mastnejšie mäso. Miesto krkovičky môžete použiť aj bravčové plece. Kto má radšej chudšie, môže miesto krkovičky dať bravčové stehno. Pomer medzi jednotlivými druhmi mäsa si môžete tiež prispôsobiť svojim chutiam.
Ingrediencie
- 100 g soli
- 50 g cesnaku
- 80 g mletej červenej sladkej papriky
- 20 g mletej štipľavej papriky
- 20 g mletej rasce
- 20 g mletého čierneho korenia
Črevá (dostanete ich kúpiť v mäsiarstve)
Postup
Bravčové mäso nakrájajte na kocky, aby sa zmestilo do mlynčeka. Bôčik pomeľte na menších otvoroch, zvyšné mäso (stehno, krkovička – podľa toho pre čo ste sa rozhodli) pomeľte na hrubšie. Klobása tak získa svoju typickú mozaiku. Prelisujte cesnak a spolu s ostatnými ingredienciami pridajte k pomletému mäsu. Všetko poriadne premiešajte. Najlepšie umytými rukami. Žiadna vareška, ani mixér to poriadne nespraví. Zmes miešajte aj niekoľko minút (15-20 min.)
Zmes nechajte aspoň pol hodiny odležať. Znova premiešajte a môžete plniť do čriev.
Črevá pred použitím umyte vo vode. Sú uložené v soli a toľko soli v klobáse by isto nebolo dobré. Opláchnite ich aj zvnútra. Črevá sú pripravené na plnenie klobásovej zmesi.
Zmes pred tým ako ju dáte do plničky klobás ešte poriadne premiešajte. Vložte ju do plničky. Na plniaci nástavec natiahnite črevo a môžete začať vyrábať klobásky.
Keď naplníte črevo začnite opatrne so zakrúcaním – nechcete mať predsa jednu dlhočiznú klobásu.
Klobásy trochu prepichnite, aby z nich unikol vzduch.
HOTOVO – na rade sú Vaše známosti, Na 3-4 dni sa s klobáskami budete musieť rozlúčiť a nechať ich u známych vyúdiť. Až potom budú mať tú správnu arómu a chuť.
Kto má chuť môže časť bravčového mäsa nahradiť hovädzím, alebo divinou. Nezabúdajte ale, že potrebujete chudé aj mastné mäso. Nedávajte len chudé.
Ingrediencie v recepte sú orientačné … kto má rád pikantnejšie môže pridať viac štipľavej papriky na úkor tej sladkej.
Dávate prednosť cesnaku – pár strúčikov naviac klobásam neublíži, ale pozor aby ste to s ním neprehnali.
Klobásu neúďte dlhšie. 3-4 dni sú v pohode. Klobása viac arómy nenasiakne a len by Vám zbytočne vyschla.