Všetci sme zvyknutí využívať mikrovlnku len na prípravu jedla. Ale viete ako si v nej pripraviť praženicu? ..alebo pečené orechy? Pomôže vám s bylinkami ale aj so stvrdnutým medom a sušenými strukovinami a mnohými ďalšími potravinami.
Pečené orechy
Nemusíte kvôli tejto pochúťke zapínať rúru. Stačí dať na tanierik lyžičku oleja a dve hrste orechov. Vložte ho do mikrovlnky na 1 minútu. Potom orechy premiešajte a dajte zas do mikrovlnky na 4 až 7 minút.
Praženica
Rozbité vajíčka s trochou mlieka, korenia, soli, … dajte do hrnčeka a poriadne rozmiešajte. Zapnite mikrovlnku na stredný ohrev a na 45-50 sekúnd do nej vložte hrnček s vajíčkami. Po uplynutí času obsah hrnčeka znova premiešajte a vložte znova do mikrovlnky na ďalších 45-50 sekúnd. Hotovo…raňajky sú hotové.
Bylinky
Nemusíte si kupovať sušičku na potraviny ak si chcete usušiť bylinky. Čisté a umyté bylinky rozložte na papierový obrúsok a vložte do mikrovlnky asi na 30 sekúnd. Potom ich na papieri obráťte a znova dajte na pol minúty do mikrovlnky. Tento proces opakujte kým nie sú bylinky suché (drobia sa)
Namáčanie strukovín
Fazuľa, šošovica, hrach….všetci vieme že tieto suroviny treba namočiť do vody pár hodín pred začatím varenia. Ak ste dostali chuť na hrachový prívarok a nechce sa vám čakať kým sa hrach vo vode napučí urýchlite to. Strukoviny dajte do misky, zalejte ich vodou a pridajte štipku sódy bikarbóny. Vložte do mikrovlnky a na najvyššom stupni ohrievajte cca 10 minút. Následne počkajte ešte asi 20-30 minút a môžete začať variť.
Lúpané paradajky
Lúpané paradajky už nemusíte kupovať. S mikrovlnkou ich budete mať za pár sekúnd. Vložte paradajky do mikrovlnky, ktorú zapnite na pol minúty na stredný výkon. Po vypnutí počkajte 2-3 minúty – kým paradajky vychladnú a môžete začať lúpať.
Med
Med zvykne stvrdnúť, natrieť ho v takomto stave na pečivo je nemožné. Ak ale vložíte med na 1-2 minúty do mikrovlnky na najslabšom výkone roztopí sa hneď. Pozor, med dávajte v mikrovlnke ohrievajte otvorený.
Čerstvé pečivo
Prišli ste domov z práce a zabudli ste kúpiť čerstvé pečivo? To spred dvoch dní vám síce hlad utíši, ale vieme ako mu dať nádych čerstvosti. Zabaľte chlieb, alebo rožky do mokrej utierky a vložte ich do mikrovlnky. Zapnite ju na najvyšší výkon na dobu asi 10-15 sekúnd. Pečivo bude mäkké, teplé a voňavé …ako priamo z pekárne.
Rozvoňajte korenie
Ak máte v kuchyni korenie, ktoré nepoužívate príliš často stane sa, že stratí svoju arómu. Vrátiť mu ju môžete veľmi rýchlo. Vložte korenie do misky a dajte na 15- 20 sekúnd do mikrovlnky.
Kysnutie cesta
Aby ste nemuseli čakať niekoľko hodín kým vykysne cesto na koláč pomôžte si mikrovlnkou. Cesto dajte do nádoby a prikryte ho utierkou. Dajte ho do mikrovlnky a vedľa (tiež do mikrovlnky) dajte pohár s čistou vodou. Mikrovlnku zapnite na 3 minúty pri najslabšom výkone. Potom nechajte cesto 3 minúty odpočívať v zavrejet mikrovlnke – nevyberajte ho a ani neotvárajte rúru. Po uplynutí doby znova zapnite mikrovlnku na 3 minúty (najslabší výkon) a cesto v nej nechajte ešte 6 minút po vypnutí rúry. Potom cesto vyberte a nechajte ešte chvíľu normálne podkysnúť.
Dezinfikuje
Hubky na riad, alebo dosky na krájanie mäsa a zeleniny sú plné rôznych baktérií. Namočte hubku na riad do vody s octom a mokrú položte do mikrovlnky. Zapnite ju na 3-4 minúty. Po vypnutí počkajte pár minút (hubka bude horúca) a vyberte ju. Nezabudnite potom mikrovlnku utrieť čistou vodou.
Dosky na krájanie pretrite prekrojeným citrónom, plátok citróna nechajte na doske a šup s tým do mikrovlnky na 2-3 minúty.
Takto nie len že vydezinfikujete dosky a hubku, ale aj mikrovlnku. Nezabudnite ju ale vždy nakoniec pretrieť čistou vodou.
Zdroj pixabay.com