Máte dosť vyprážaných podkovičiek? Chcete tento rok zmenu? …čo tak rybie prsty? 😀 …ale nie, nemajte obavy, aj keď existuje veľa rodín, ktoré dávajú prednosť tomuto druhu ryby (ak sa to tak dá nazvať). Hlavne ak majú malé deti a hrozí nehoda s kosťami…nikomu sa predsa nechce počas Štedrovečernej večeri chodiť po pohotovosti.
Ale vráťme sa ku kaprovi. Nemusíte ho len vyprážať. Môžete si ho pripraviť inak. Pár drobných zmien nikomu neublíži.
Kapor so šampiňónmi
Suroviny
Kapor
100-150 g šampiňónov
80-100 g masla
Šťava z citróna
Grilovacie korenie
Olej
Soľ
Múka
Postup
Očisteného a umytého kapra posoľte a polejte citrónovou šťavou. Kapra následne potrite grilovacím korením a opečte na oleji
V druhej panvici si rozpustite maslo, zahustite múkou a pridajte nakrájané šampiňóny. Pridajte štipku soli, trochu vody a vložte do nej opečeného kapra. Všetko stačí prehriať a môžete podávať.
Plnený kapor
Možno sa Vám zdá, že v zemiakovom šaláte je zeleniny dosť, ale tomuto kaprovi isto prídete na chuť….a len medzi nami – zelenina je zdravá J
Suroviny
Kapor
Olej
Citrónová šťava
Soľ
Plnka
Žemľa
1 vajce
30 g masla
80-100 g miešanej zeleniny
Čierne mleté korenie
Muškátový orech
Soľ
Postup
Plnka
Umytého kapra pokvapkajte citrónovou šťavou, posoľte a naplňte plnkou.
Zeleninu pokrájajte na menšie kocky a na masle uduste. Žemľu namočte do mlieka a vyžmýkajte. Pridajte k udusenej zelenine. Premiešajte a pridajte celé surové vajíčko, trochu muškátového orechu, čierne korenie a rozpustené maslo. Všetko poriadne premiešajte.
Umytého kapra pokvapkajte citrónovou šťavou, posoľte a naplňte plnkou. Kapra budete musieť zošiť. Potrite kapra olejom a dajte na pekáč. Podlejte ho trochou vody a pečieme.
Ďalšie možnosti.
Ak chcete kapra len trochu vylepšiť, prípadne pozmeniť trochu jeho chuť postačí ak umytého kapra posolíte a potriete prelisovaným cesnakom. Kapra vložte na pekáč, pridajte trochu masla a dajte piecť.
Cesnak nemusí voňať každému, preto to môžete skúsiť s mandľovým likérom. Nakrájajte kapra na porcie. Posoľte a pokvapkajte mandľovým likérom. Jednotlivé porcie opečte na panvici na oleji do zlatista. Po vybratí kapra ešte dajte spariť – teplé kúsky prikryte druhým tanierom.
Pixabay.com / zdenet (https://pixabay.com/cs/kapr-keser-rybolov-ji%C5%BEn%C3%AD-%C4%8Dechy-317196/)