Ak si nedáte pozor, vaša kuchyňa sa môže premeniť na žrúta energie. Inšpirujte sa týmito jednoduchými tipmi ako šetriť energiou a viesť trochu „zelenší“ život.
• Aj malé zmeny počas varenia môžu spôsobiť dramatický a pozitívny účinok v podobe ušetrenej energie a peňazí. Napríklad, ak hrnce a panvice zakryjete, bude varenie prebiehať rýchlejšie. Alebo: nechajte vodu zovrieť v kanvici a až potom ju nalejte do hrnca – aj takto sa dá minúť menej energie. Ak varíte cestoviny, skúste improvizovať. Položte na hrniec cedidlo a máte provizórny parník, v ktorom môžete uvariť napríklad zeleninu!
• Vyvarujte sa vkladanie horúcich alebo teplých potravín do chladničiek. Tieto spotrebiče budú musieť vynaložiť množstvo extra-energie naviac, aby ich schladili. Radšej nechajte jedlo vychladnúť niekde bokom (to isté platí aj v prípade mrazničiek). Úspore energie tiež pomôže, ak chladničke umožníte „voľne dýchať“ – jej zadná časť s motorom by mala byť od steny vzdialená aspoň 10 cm (kvôli lepšiemu odvodu tepla, ktoré motor chladničky produkuje).
• Podľa viacerých zdrojov, ktoré sa opierajú o jednoznačne namerané fakty, sú moderné umývačky pri umývaní riadov oveľa efektívnejšie ako človek, ktorý riady umýva ručne. Dôvod? Umývačky spotrebujú o niekoľko desiatok percent menej (nie len horúcej) vody. Ak umývačku riadu používate aj vy, pamätajte, že po umývacom cykle by ste mali nechať jej dvierka pootvorené – to aby umyté a horúce riady vyschli pekne a plynule na vzduchu.
• Nie je sporák ako sporák, nie je chladnička ako chladnička. Ak vo vašej kuchyni stoja staršie spotrebiče, nemusia pracovať tak efektívne ako tie moderné, ktoré nájdete na webe e-spotrebice.sk. Preto keď sa budete obzerať po nových, určite neprehliadnite energetické štítky s ratingom úspornosti. Odporúčame nebrať nič menšie ako kategóriu B.